Español | English

la Sèquia de Manresa

La Sèquia de Manresa és una de les principals obres de canalització i regadiu de Catalunya. Construïda al segle XIV, avui dia encara porta l'aigua del Llobregat, a Manresa, des de Balsareny, en un recorregut de 26,7 km. i 10 mts. de desnivell. El recorregut acaba al Parc de l'agulla, on trobarem el Centre de Visitants del Parc de la Sèquia.


Resclosa dels Manresans

Resclosa dels Manresans

Sèquia de Manresa

La Sèquia de Manresa

 
 

Distància: 26,7 km.

Temps: 6h.

Dificultat: Fàcil

Desnivell: 10 m.

Veure ruta en 3D (kmz Google earth): kmz Google earth

GPS Track: (descarregar)

Recorregut: Proposem iniciar l' excursió a Balsereny i fer-la en la mateixa direcció de l'aigua, tot i que anirem més ràpid ja que caminant trigarem unes 6 h. i en canvi l'aigua en triga unes 22 h. Per anar fins a l'inici de la sèquia a la "resclosa dels manresans", cal que agafem un camí molt ample que comença a continuació del carrer del Carrilet de Balsareny, passa't el pont del carrilet. A 150 m. del pont, girarem a la dreta per agafar un camí que seguirem recte i que després d'unes ziga-zagues ens portarà molt aprop del riu Llobregat. Seguirem pel marge del riu fins a la resclosa on s'agafa l'aigua del Llobregat per portar-la a Manresa.


En aquest punt s'inicia el camí de la sèquia, que trobarem molt ben senyalitzat i amb indicadors de punt quilomètric. El seu recorregut travessa els pobles de Balsareny, Sallent, Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Manresa.


Anirem trobant diversos punts d'informació dels elements que integren la sèquia, aqüeductes, mines, masies, boscos, etc. No presenta cap dificultat tècnica ni d'orientació, només cal tenir present la seva longitud de més de 26 km.


Propers a la sèquia hi ha diversos Punts d'interés:

Nom del punt Distància sèquia
Castell de Balsareny 1,5 km.
Poblat ibèric del Cogulló 3 km.
Santpedor 2,8 km.
Aiguamolls de la Bòbila 1,5 km.
Mas i Esglèsia de St. Iscle 0,1 km.


Si voleu conèixer la història de la construcció de la sèquia, visiteu el blog http://exploracatalunya.blogspot.com.es/2012/05/la-sequia-de-manresa.html


 

Mapa © ICC


 
Aqüeducte del Conangle

Aqüeducte del Conangle

 
Plans de la Sala

Plans de la Sala

 
Bosc

Bosc

 
Pont sobre la sèquia

Pont sobre la sèquia

 
Runam de sal

Runam de les mines de sal a Sallent

 
La sèquia

La sèquia